Asperreges tradisionihl
“ Ois en vis moejje neime as't er is”
Da's 'n Wesfries spreekwoord dat niet alliendeg voor ois en vis
geldt maar zekers ok voor Hollandse witte asperreges want die benne
d'r maar een wekie of wat; buitenlanse en groene benne d'r zòwat 't
hille jaar rond maar die benne lang zo lekker niet... Dat, nou benne
ze d'r en ze benne okkal niemeer zò brandduur dat nòu moejje
toeslaan!
Hille verhitte discussies ben d'r
gaande of dat de duntjes nou 't lekkerst benne of juist de dikke
asperreges. Ik koup 't liefst dikkers, den hejje minder te skillen en
ze breke ok niet zò snel deur de middend met skille, maar mocht je
miene dat de duntjes lekkerder benne den kejje die gerust opdoen want
die moette ok op vezelluf
Asperreges kouke moet oigeluk in zo
woineg mogelek water, deervoor hewwe ze in 't zuiden onder de riviere
'n speciale asperregespan op de marrekt brocht maar ja, wèèr 'n pan
in je kast... Innen gewòne pan gaat kwalek want den hejje veulste
veul water om ze onder te kregge en den velieze ze an smaak. Hoe dut
op te losse? Kouk de asperreges in 'n koekepan! Die tip kreeg ik van
'n moidje uit Braband: den hejje woineg water nodeg en ze stane
(legge) tòch onder!
In de skille zit ok veul smaak,
deervoor moejje NOOIT kant & klaar skilde asperreges koupe,
teves, zovveul werrek izzet niet: met 'n dunskilder bejje klaar in 'n
vloek ennen zucht. Die skille gane we eerst effies kouke samen met 't
onderste endje dat we nei 't skille d'r alvast ofsnaaie; dat ken
stokkeg weze dat die kouke we (ok) meej voor de smaak.
Nag vlug ok effies eereppolle skille en
die an geloike stukke in 'n aar panje doen
As alles skild is en 't water met de
asperregeskille is an de kouk den legge we de asperreges in de
koekepan en zette we de koukwekker op 10 minute. Dat aare panje gaat
vezelluf ok oppet vuur. Boi kouke doene wat zout erbaai en de deksels
weer dicht.
Nei 10 minute as de wekker is gaan den
doene we voorzichteg 4 aaiere baai de asperreges en zette we de
wekker naggerus op 10 minute. Nou gauw gauw tafel dekke en plakkies
achterham oppen skaalte legge want dat ete we d'rbaai. As de wekker
weer gaat den de aaiere d'ruit visse en die ofskrikke in koud water,
panne op tafel en geniete maar!
Je kenne butter over de eereppols doen
maar da's oigeluk anwins, ik doen dat nooit. Lekker happie aai neme,
stuk eereppol, flieder ham: Zàleg.
Ik lees welders datte ze asperreges nag
gien 10 minute kouke maar goed gaar benne ze veul lekkerder dat ik
doen 't altoid zo.
Den nag 'n suggestie voor woin.
Iederien doet altoid witte woin bai asperreges maar prebeer okkerus
'n Beaujolais of 'n Pinot Noir uit de Elsas of Loire. Je zelle d'r
van opwuppe hoe goed of dàt samen ken!!
't Asperregeswater en 't koukvocht van
de eerepolle niet weggooie! Deer ken je daags d'rnei 'n soeppie van
kouke: Wortel, uiën en bleikselderaai kloinsnaaie, anfuite in de
olie en met 't koukvocht van gusteren 'n uurtje kouke, skofteg
lekkere groentebouillon. Dat we gooie niks weg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten