Herfst 2015
Alhoewel ik vanochtend nog twee (!)
steekmuggen heb moeten doden is 't toch ècht 9 november 2015 als ik
dit stukje typ. Hartje herfst dus en daarom is 't tijd om 's een
lekker herfstrecept neer te pennen.
Vorig jaar ben ik getrouwd (echt waar)
en wel met een buitenlandse vrouw, eentje uit Zwitserland.
Een van de aantrekkelijke kanten van
buitenlanders is is dat ze je horizon kunnen verbreden, ze komen
thuis met de gekste ideeën, weten je altijd te verrassen met een
onverwachte invalshoek en als ze boodschappen gedaan hebben komen ze
altijd weer thuis met Nieuwe Dingen. Dingen zoals kastanjes. Tamme
kastanjes. Dat zijn kastanjes die je kan eten. Heel gewoon in
Zwitserland maar ook Portugal, Italië en wellicht ook Spanje. Niet
dat die bomen hier niet groeien maar op 't menu staan (of stonden) ze
hier nooit, althans, ze liggen niet bij de Appie dus is 't beslist
iets ongewoons.
In Zwitserland worden ze gepoft en als
snack langs de kant van de weg uit een puntzakje gegeten, een
heerlijk licht zoetig hartig hapje dat bovendien goed vult; na een
zakje van die dingen kan je geen boe of ba meer zeggen haha!
Lijkt me prima als vervanger van
aardappelen en dat hebben we vorige week uitgetest.
Rode kool met kastanjes.
De rode kool gaan we op z'n Zwitsers
klaarmaken, we gaan 'm dünsten, stoven in z'n eigen vocht met uien
en knoflook en gerookt spek. Eigenlijk lijkt 't wel wat op Cavolo
Rosso uit Bolzano, is ook niet zo gek want dat komt uit een
vergelijkbaar bergachtig gebied en bergmensen eten nou eenmaal op een
specifieke manier... Veel spek, kaas, groenten die aarden in heftige
omstandigheden, noem maar op.
- Snij een stuk gerookt spek aan kleine dobbelsteentjes en doe die in een kleine pan met dikke bodem waarvan je denk dat straks àlles erin past, ook de kool. Zet op niet te hoog vuur zodat de spek in zijn eigen vet zachtjes bakt
- Plet een teen knoflook met de zijkant van je koksmes, snij 'm in stukken en fruit mee met de spek en zijn vet. Snij ondertussen een ui in kleine stukjes en fruit die mee.
- Zet 't vuur laag en snij een rode kool door de helft, snij de stronk eruit en snij de halve kool zelf aan hele dunne reepjes. De andere helft leg je op een plat bord in de ijskast, die eet je volgende week op.
- Roer af en toe de ui + knoflook om, als de ui wat glazig begint te zien kan de gesneden kool daar mooi bovenop. Snufje zout toevoegen en wat versgemalen peper. 1 ½ tot 2 uur zachtjes laten stoven met 't deksel op de pan. De kool moet goed gaar zijn! Zie erop toe dat er genoeg vocht in de pan blijft, zo nodig af & toe een scheutje water toevoegen.
Zo, nu gaan we in de weer met de
kastanjes. Reken per persoon 8 kastanjes.
Kastanjes hebben een platte kant, kerf
die in met een speciaal kastanjemes. Mocht je die niet hebben dan
gaat dat ook met de punt van een scherp aardappelschilmesje. Maak de
snede over de hele lengte van de kastanje.
Zet een plaatstalen koekepan op 't
vuur, maak 'm heet en doe de kastanjes in de pan zònder een scheut
olie of klont boter, gewoon zo droog. Sluit de pan met en spatdeksel,
da's een deksel met gaatjes. Mocht je die niet hebben doe dan een
deksel schuin op de pan zodat er nog wat luchtcirculatie is. Zet 't
vuur niet te hoog en schud de kastanjes om de minuut om.
Als de kastanjes beginnen open te
barsten doe dan 't vuur lager en laat ze, nog steeds af en toe
omschuddend gaar worden; na een minuut of 10 check je dat door er met
een vork in te prikken.
Zijn ze gaar? Dan moeten ze gepeld
worden. Een lastig maar wel gezellig klusje. Gooi de gepelde
kastanjes in de pan met de rode kool. Sluit 't deksel en doe 't vuur
uit.
Nu gaan we de wijn ontkurken. 'n
Barbera lijkt me een goede keuze. Of anders een knappe Chianti of een
Bourgogne, waarom niet? Zolang duurt ons aardse bestaan niet, laten
we ervan genieten!
Schenk de glazen in, neem 'n ferme slok
en proef. Schep de borden vol en geniet van deze pure smaken, dit is
eten zoals eten bedoeld is.
Buon' appetito, Dirk Kampstra, kok.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten