donderdag 16 april 2015

"Weer 't komt ist donker!" Spegettie Bolonjese


Spegetti Bolonjese

Deuze gouwe ouwe wordt vaak leukeg en met onnòdeg veul en vekeerde ingrediënte maakt. Ok doene mense ofteg de verkeerde vollegorde met kouke: Niet goed!

Wat hejje nòdeg:
-Blikkie tomateblokkies die peld benne
-ien stengel vannen bleikselderie
-ien uiën
-centimeiter of voif (wunter)wortel
-ien braadwossie naturel
-oloifolie
-'n bèste pan met dikke bodem ennen braadpanje met tefal bodem
Irst de groentes an hille kloine stukkies snaaie, die in de pan met dikke bodem anzette in 'n goffie oloifolie, bloive roere en den de deksel op de pan, vuur leig.
Den 't braadwossie ze velletje ofpelle en an kloine stukkies snaaie. Die innen braadpanje anbrade in z'n oigen vet.
En nou komt ie: je moette de groentes net zolang stouve in z'n oigen vocht (hoogop een lepeltje water d'rbaai doen) dat ze gaar worre. Dat duurt 10 minute a 'n kwartiertje. Ze moette gaar worre want as je wortelle en uiëns in tomate kouke wullen den worre ze amper gaar, dat komt deur 't zuur van de tomate. En niet goed gare groente geive hunnie smaak niet of dat den krejje nooit 'n mooi homogeen smakend gerecht! Tevus smake gare wortelle zoeteg dat heft mooi 't zuur van de tomate op; hejje d'r gien zuiker boi te gooie, zo gezond is dat niet!
Dat af en toe effies deurroere en koike of 't niet te droug wordt den kejje metien effies proeve of dat de wortelle al zacht worre.
Den 't vleis d'rbaai + 'n blikkie tomateblokkies. Dat zachies in 'n uurtje -met de deksel skuin op de pan- inkouke tot je 'n mooie saus hewwe.

Effies proeve of 't zout genog is en den opdiene met spegetti of (lint)makkeroni.

Niet te zwere rooie woin d'rbaai. 'n Gnappe bozjolè of pino nwaar smaakt altoid goed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten