dinsdag 16 augustus 2011

En dan is errrrrr: Koffie!


Menig tourist heeft zich verbaasd over hoe gemakkelijk 't is om in Italie aan de bar een fatsoenlijk bakkie koffie te krijgen. Okee, 't smaakt dan wel anders dan de lauwe klets van thuis, eh, anders? Eigenlijk veeeeel lekkerder! Niet zo gek want hoewel Hollandse koffie lekker ruikt is de smaak vaak niet eens een slappe afspiegeling van die geur. Hoe kan dat nou?
De koffie die je in Italie aan de bar bestelt wordt op een heel andere manier gezet als de voor ons –nog steeds!- normale manier van koffie opgieten, al dan niet met de hand. En dat niet alleen, de koffie wordt in Italie ook nog 's anders gebrand en anders gemalen.
Aan de bar in Italie wordt espresso gemaakt: een machine perst 't hete water onder hoge druk (14 Bar of meer) door de koffie heen, de koffiebonen zijn zo gemalen dat dit water onder deze omstandigheden optimaal smaak –en geur- van het maalsel kan opnemen.
Omdat echte espresso apparaten behoorlijk kostbaar zijn schaft menig tourist uit arre moede dan maar zo'n geinig aluminium diabolovormig koffiezetapparaatje aan in de veronderstelling dat je daar thuis op je gasstel op eenvoudige wijze espressokoffie kan maken: 't komt uit Italie dus gaat dat helemaal goed komen!
Maar wàt een teleurstelling als je dan eenmaal thuis aan de gang gaat! Heb je ook nog 's echte espressokoffie bij Appie gekocht en dan blijkt 't product een metalig zuur brouwsel te zijn, nog beroerder dan koffie uit 'n Senseo.
Logisch, want 't apparaatje is geen espressoapparaat, 't is een 'cafetiere' ook wel 'moka' genoemd en 't is ontworpen om cafè mee te maken, geen espresso.
Zoals reeds gezegd wordt bij een espressoapparaat het hete water onder hoge druk door de gemalen koffie geperst. Dat is de reden waarom je nooit smakelijke koffie in een cafetiere kan zetten met dat soort koffie want een moka kan nooit de benodigde druk opbouwen die nodig is om smakelelijke koffie te maken met koffie die een espresso-maling heeft. Die is nl. behoorlijk fijn….. De maling voor in de cafetiere is simpelweg grover want 't water wordt met een veel lagere druk door de koffie heengeperst; met espresso maling in een cafetiere blijft 't hete water te lang in de prut waardoor 't smaken opneemt waar een liefhebber van lekkere koffie nou nèt niet op zit te wachten.
Okee denk je dan, dan doen we toch minder koffie in 't houdertje?: dan heft dat mooi bovenstaand probleem op. Maar dat blijkt ook niet te werken want dan heeft het resultaat gebrek aan struktuur en smaakt ze waterig, en da's nou ook weer niet de bedoeling. In Italiaanse supermarkten kan je daarom van ieder merk koffie twee pakken met ieder een andere maling in 't schap kan vinden: eentje voor espresso apparaten en eentje gemalen voor de cafetiere.
Helaas is dat niet 't geval in Nederland want hier bepalen de grootgrutters wat we moeten kopen en daar hoort koffie voor in de cafetiere niet bij.
Wat nu? De cafetiere inleveren voor de braderie van de dorpsfanfare en sparen voor een Vibiemme? Zou ik niet doen. 't Is niet voor niets dat 'barista' in Italie een beroep is waar een professionele opleiding voor is: 't Valt echt niet mee om dat thuis te evenaren.
Beter kan je een koffiebonenmaler kopen en experimenteren tot je de ideale maling hebt gevonden voor in de cafetiere. Want je kan wel degelijk goede koffie maken met zo'n dingetje, bovendien kan je een cafetiere overal meeslepen dus kan je ook onderweg genieten van lekkere koffie. Maal je gewoon wat koffie van te voren.
En 't grootste voordeel voor thuis is nog wel dat er niks gaat boven versgemalen koffie: oneindig veel lekkerder dan voorgemalen koffie.
Dan moeten we alleen nog even leren hoe we koffie moeten zetten in een moka.
Eerst maar 's zo'n ding uitelkaar schroeven: er zijn drie onderdelen te weten het onderste gedeelte. Daar moet water in. Tot boven 't veiligheidsventiel. Dan 't tweede onderdeel, waar de koffie in gaat. Dat moet helemaal vol en zelfs een beetje aangestampt worden.
Vandaar dat die dingen van klein tot groot te koop zijn. Want om één kopje te zetten heb je een kleintje nodig en om 't hele gezin van koffie te voorzien een grotere. Spaar ze allemaal!
Als laatste't bovenste gedeelte waar de koffie uiteindelijk in belandt, deze wordt hermetisch afgesloten door een rubber pakking die natuurlijk perfect in conditie moet zijn. Die ringen zijn overigens in iedere betere potten en pannen winkel te koop dus als de ring versleten is is er geen man overboord.
Okee, 't water zit erin, de koffie lichtjes aangestampt tot de nok. Nu met een droge vinger de rand schoonvegen zodat er geen koffiekorrels meer opliggen die de pakking zouden beschadigen. Draai nu 't bovendeel er stevig op en zet de moka op een kookplaatje of op een passende pit op 't gasstel. Vuur niet te hoog anders verbrand 't handvat.
Op laag vuur duurt 't ongeveer 5 minuten voor een pruttelend geluid uit de cafetiere komt. Til voorzichtig het deksel op. Vol? Gas uit. Halverwege? Gas laag en nog even wachten. Voor het uitschenken de koffie in de moka even doorroeren.
Na gebruik 't apparaatje uitelkaar halen en de onderdelen uitspoelen met water, geen zeep gebruiken. De moka alleen inelkaar geschroefd wegzetten als alle afzonderlijke delen echt droog zijn.
Cafetieres zijn er in aluminium en rvs. Ik gebruik zelf die van aluminium. Die geven wat mij betreft het beste resultaat. Koffiebonen zijn eenvoudig on line te koop maar ook menige supermarkt heeft goede italiaanse bonen. Welke de lekkerst zijn? Testing One Two Tree!
Aan de slag en wordt een heuse thuisbarista!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten