dinsdag 16 augustus 2011

jam van groene tomaten, kan gewoon!

Door 't bar slechte weer van afgelopen weken -we schrijven september 2010- zijn m'n tomatenplanten ziek geworden en begonnen de tomaten die nog steeds groen waren (!) te rotten.
Wat nu? De hele oogst naar de klote? Of zou er toch een maniertje zijn om de groene tomaten, althans, wat daar nog van over was, te verwerken tot iets zodat we ze tòch zouden kunnen eten?
Even Google ingeschakeld en verdomd: je schijnt jam te kunnen maken met groene tomaten!
Dus vandaag gelijk alle tomaten van de planten gehaald, de rotte plekken ruim eruit gesneden, de stukken tomaat aan hele kleine stukjes gesneden en de oogst gewogen: 2800 gram.

De recepten die ik op Google gevonden had zijn nogal time consuming: de één sprak over 'de tomaatstukjes onder water zetten en zo lang inkoken tot 't dik genoeg is voor jam' ; nou, dat kan lang duren lijkt mij want voor je een liter of 5 aan vocht (want dat zal je toch echt moeten toevoegen voor die zooi onder staat) hebt ingekookt zijn we wel een dag verder..... En een ander wilde dat je de tomaatstukjes samen met een uitggeperste citroen en de suiker 24 uur afgedekt op een koele plaats wegzet. Alsof we niks beters te doen hebben.

Ik heb 't geprobeerd op de traditionele manier: vruchten -in dit geval dus groene tomaten- wassen en in stukjes snijden. Langzaam af en toe roerend met 't aanhangende water aan de kook brengen  en vervolgens de massa 3/4 deel inkoken.
Ik heb me in zoverre aan 't recept gehouden door 't sap en 't vruchtvlees van 1 citroen en een snufje zout -dat maakt de smaak los- toe te voegen.
Als de massa voldoende is ingekookt -duurt ongeveer twee uurtjes- suiker toevoegen: op 1 kg vruchten 3/4 kg witte suiker, geen geleisuiker!!! De massa weer aan de kook brengen en een half uur regelmatig roerend verder inkoken. Nu met de lepel een paar drupjes jam op een bord druppelen, die laten afkoelen en kijken of die niet verder uitvloeien als je 't bord op z'n kant houdt.

Als de druppels blijven liggen dan jampotjes vullen. De glazen potjes met 'Twist-off' deksels -gebruikte Hak potjes en oude La Bonne Mamma jampotjes- tijdens het jam maken in zo heet mogelijk water met een beetje afwasmiddel schoonmaken en omgekeerd laten uitdruipen. Niet afdrogen!
Tot de rand vullen, deksel er stevig opdraaien en omgekeerd neerzetten. Als de laatste vol is dan de nog hete potjes met warm water afspoelen en vervolgens met het deksel naar boven neerzetten.
Bij het afkoelen neemt de jam steeds minder volume in en trekt de luchtbel onder 't deksel vacuum: Voila, de jam is nu jarenlang houdbaar mits donker bewaard.
Als 't deksel bol staat of in ieder geval niet hol dan de jam in de koelkast zetten en oppeuzelen.

Resultaat: 2,8 kg tomaten zijn verwerkt in 8 Hakpotjes tot een griezelig groen uitziende heldere jam die overigens uitstekend smaakt op een geroosterde boterham...

1 opmerking:

  1. waarom meteen een recept van iemand anders afkraken? 24 uur afgedekt en op een koele plaats wegzetten...ALSOF WE NIKS BETERS TE DOEN HEBBEN... net of je niets kunt doen als die bak met tomaten daar staat!!

    BeantwoordenVerwijderen