dinsdag 16 augustus 2011

Risotto!

risotti

Risotto is enkelvoud van risotti. Risotto is de Noord-Italiaanse manier van rijst bereiden op een geheel eigen wijze: Niet droog als een 'insalata di riso', niet nat als een 'minestre di riso', iets daar tussenin.
Het bereiden van een risotto is niet moeilijk, 't is effe oefenen maar als u volhardt in deze zal u niet teleurgesteld worden.
Grofweg kan je stellen dat een risotto bestaat uit gefruitte ui in vet (daarover straks meer), Riso Carnaroli of Riso Arborio, een glaasje witte (of soms rode) wijn, bepaalde groenten en bouillon. De rijst wordt al-dente gekookt in een soort van bouillon van groenten of paddestoelen na  te zijn aangezet in gefruitte ui in olie dan wel boter.
Omdat ik de smaak van kant & klare bouillonblokjes niet meer te harden vind maak ik de bouillon altijd zelf door eerst een soufritto te maken: fruit zeer fijngehakte ui, wortel en bleekselderij in lijfolie of 't vet van stoofvlees, gehakballen, braadworsten of boter glazig en kook deze dan 1 uur in water met wat peper en zout. Deze bouillon is de basis van al mijn risotti. Maar 't staat natuurlijk iedereen vrij de bouillon van blokjes te maken, in dat geval zou ik kippebouillon gebruiken, die geeft 't lekkerste resultaat.

Volgorde voor een standaard risotto:

-fruit zeer fijngehakte ui in vet tot ze glazig ziet. Boter geeft een wat zoeter resultaat, ik gebruik daarom graag olijfolie.
-voeg per persoon 75 gr. riso Carnaroli of Arborio toe aan de ui, vuur laag, blijf roeren.
-als 't nootachtig gaat ruiken giet dan een glaasje witte wijn in de pan, roer af & toe.
-kook de wijn langzaam in en giet de bouillon bij de rijst, net zoveel dat de rijst 1/2 cm onderstaat.   Blijf roeren tot de kook weer over 't geheel komt, sluit de pan, zet 'm op 't kleinste pitje en zet de kookwekker op 15 min,
-vis een rijstkorrel uit de pan en proef. Al dente? Mooi, eten maar!  Nog hard? Beetje bouillon erbij, doorroeren en na 5 min weer checken.

Bij risotti met wat voor groenten dan ook even experimenteren met de kooktijden van de groenten. Als die om lekker gaar te worden er langer over duren dan 20 min. dan deze even voorkoken in de bouillon om geen smaak verloren te laten gaan: weet dat gekookte groenten hun smaaksensaties pas ècht vrijgeven als ze perfect gaar zijn!

Bij risotti met asperges: groene asperges hoef je niet te schillen, witte wel. De schillen van de witte asperges meekoken in de bouillon. Asperges moet je even voorkoken voor 't beste resultaat. Gewoon doen.'t Is even meer werk maar wàt een smaak.........!!!!!

Risotti kan je maken met van alles & nog wat. En 't hoeft echt niet altijd vegetarisch te zijn hoor! Wat te denken van risotto met Barolo en stoofvlees? Risotto met prei of bleekselderij en pancetta? Risotto met spitskool en gehakballetjes? Je kan 't zo gek niet bedenkten!

Risotti zijn zo lekker, zo veelzijdig,  de gedachte alleen al maakt me hongerig!


Aan de slag, eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten