dinsdag 16 augustus 2011

Prei, wat te doen?



Prei is een ondergewaardeerde groente: Gekookt wordt ie slijmerig, rauw is 't te scherp, de meeste mensen gooien de helft van de plant in de schillenbak; eigenlijk is prei alleen geschikt om de sofrito voor de groentesoep of risotto wat meer body te geven.
Maar wat is dat toch jammer. Want prei is heel gezond, 't is tenslotte een neefje van de ui, bovendien groeit ze het hele jaar door op de koude grond -zo is er lenteprei, zomerprei en winterprei (in de herfts wordt gewoon late zomerprei of vroege winterprei geoogst)- kortom, een altijd zeer betaalbare groente!
Omdat ik laatst met een behoorlijke lading prei werd opgescheept ben ik 's wezen grasduinen op 't net om inspiratie op te doen hoe deze stapel te verwerken.
Kwam ik al snel op ovenschotels met gehakt, witvis, noem maar op maar die recepten trokken me niet echt aan: met gehakt wordt 't al heel gauw heel zwaar en de meeste witvis mag niet meer volgens de viswijzer. Maar deze recepten boden me wel een handvat om zelf tot iets te komen:
Prei met aardappelen, achterham en besciamelsaus uit de oven.
Eerst zetten we de oven aan, die verwarmen we voor op 180 graden. Van de preiën snijden de losse bladeren van 't witte stuk en wassen deze zorgvuldig, daar zit altijd veel zand of aarde in! Van de witte stukken snijden we de worteltjes en die gooien we weg, net als verdroogde groene stukken.
In een pan licht gezouten water koken we witte en groene delen van de prei, samen met schijfjes aardappel 10 minuten.
Ondertussen maken we de besciamella: we smelten een stuk roomboter en terwijl dat lekker bruist roeren we daar een theelepel zout en een eetlepel bloem doorheen. Als de bloem door de boter is opgenomen voegen we beetje bij beetje melk toe tot een gladde saus ontstaat.
Met een schuimspaan scheppen we de gare prei en aardappel uit 't water en rollen de witte stukken in een plakje achterham. Van de groene losse bladeren maken we een rolletje die we ook omhullen met een plak ham.
De rollen draperen we in een ovenschaal, de schijfjes aardappel gaan daar overheen en de saus gieten we over alles heen.
Dan de ovenschaal boven in de oven en na 15 à 20 minuten zal zich een fraai bruin korstje gevormd hebben.
Ruk nu een lekkere fles rode wijn open en val ongenegeerd aan…..
Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten