dinsdag 16 augustus 2011

Jam koken, niet moeilijk, wél lekker!

Lekker Jam koken op de ouderwetsen en dus lekkerste manier:



3/4 kilo suiker op 1 kilo vruchten; vruchten eerst 1/4 inkoken met aanhangend water -blijven roeren!-
Dan suiker erbij, weer aan de kook brengen en na 10 minuten roeren een paar druppels op een koud bord doen, al laten koelen en het bord vertikaal zetten. Als de druppels gaan lopen is de jam nog niet klaar.  Het bord schoonlikken en nog 's 5 minuten laten inkoken. Dan weer druppelen enz. tot de druppels niet meer gaan lopen.

jampotjes met Twist-Off deksels in zo heet mogenlijk water met soda en een theelepel Dreft o.i.d. afwassen en omgekeerd op een druiprek laten drogen: Niet afdrogen met een doek! Door toevoeging van 't synthetisch afwasmiddel wordt de oppervlaktespanning van 't water zo verminderd dat de potjes streeploos opdrogen.
Potjes zo vol mogelijk scheppen met een pollepel, snel de deksel er stevig opdraaien even ondersteboven draaien en staan laten tot ze af gekoeld zijn. Als het deksel naar binnen is gezogen is ze jaren houdbaar.

Een fijne herinnering aan zonnig West-Friesland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten