maandag 9 september 2019

Rösti, bloemkool & braadworst én stoofperen

Cari Amici!


Wàt weer een zomertje nietwaar! Hitterecords die sneuvelden, bier dat op was, regen die maar uitbleef, eindeloze zonsondergangen aan het strand, zwoele zomeravonden waar maar geen einde aan leek te komen, eigenlijk tegek voor woorden maar het was zoals ’t was en nu is ’t weer over die mooie zomer, we racen de winter weer tegemoet maar ach, wie weet… Wie weet krijgen we óók nog een mooie nazomer, doen we alles nog ’s dunnetjes over haha
Ook op de natuur had ’t zo zijn uitwerking, die lag een flink stuk op voor zodat ik de eerste stoofpeertjes reeds heb kunnen maken, altijd weer een Groot Feest :)
En dat wil ik met jullie delen want dat waar ik To The Max van kan genieten deel ik graag met de rest van de mensheid, zo ben ik.

Rösti, koude bloemkool, braadworssies en stoofperen toe.

Okidoki, ’t ìs dan een beetje fusion cooking maar dat is hip en wij willen natuurlijk niet achterblijven bij de massa dus daar komt ie:

Rösti maken is niet moeilijk maar vergt een behoorlijke voorbereiding: je maakt ’t nl. van opgedroogde gekookte aardappels van de vorige dag; dus kook één dag van te voren een ruime hoeveelheid vastkokende aardappels in ruim gezouten water 8 minuten. Gooi dan een halve bloemkool aan stukjes bij de aardappelen en kook het geheel nog ’s 12 minuten. 8 + 12 = 20 en da’s preciès de kooktijd van aardappelen dus als die enigszins gaar zijn is de bloemkool ook lekker gaar want die heeft maar 12 minuten nodig snappie.
Afgieten en opdienen met op tafel een fles olijfolie, gemalen Spaanse pepers en een paar flinke glazen kwaliteits wijn. Smullen maarrrr! 
De aardappelen die over zijn stop je terug in ’t vergiet, de bloemkool in een glazen schaal.

Schil nu de stoofperen (neem Saint Remie, die zijn ’t lekkerst), snij ze in tweeën en zet ze op met een bodempje water. Klokhuizen kan je laten zitten, die kan je gewoon eten. Scheppie suiker over de peertjes.
Sluit nu de pan en wacht tot ’t water kookt en zet ’t vuur heel laag, houdt ’t deksel op de pan en kijk na twee uur of ze al rood zijn geworden. Dan zijn ze gaar.
Deksel van de pan en laat ’t kooknat nog een uurtje heel zachtjes inkoken. Laat ze overnacht afkoelen met zonder deksel op de pan.

Dag twee: Neem een kleine ui en snijd die zo fijn mogelijk, leg ’t op een hoopje apart. Neem nu een grove rasp en rasp de aardappelen in een schaal. Stooi na iedere geraspte aardappel een lepeltje fijngehakte uien over de geraspte aardappel. Neem de volgende aardappel etc.

Verhit nu een koekepan met anti-aanbak bodem, klontje boter erin, effe laten uitbruisen en hop, de aardappel / ui erin, druk nu lichtjes de lucht eruit met een houten spatel en zet de kookwekker op 8 minuten. Vuur niet te laag maar vooral ook niet te hoog: vlam ter grootte van een erwt!

Braad in een ander bakpannetje de braadworstjes lichtjes aan in de boter (prik ze vooral NIET in) als je rondom bruin zijn drapeer je ze aan de zijkanten van ’t pannetje en in ’t midden leg je een laagje fijngesneden ui, vuur laag en deksel erop.

Koken is niet moeilijk, timing, dáár gaat het om!

Nu zijn er 8 minuten om, leg een plat deksel op de Rösti, houdt de deksel goed vast en keer in één keer de koekepan om; nu is de Rösti op het deksel belandt en zit de gebakken kant boven. Nu kan je vrij eenvoudig de Rösti omgekeerd weer terug laten glijden in de koekepan. Houdt ’t vuur zoals ze is en zet de wekker weer op 8 minuten.

Nu snel de bloemkool van gister omscheppen met olijfolie, rode wijnazijn en een ferme draai uit de pepermolen, tafel dekken, glazen inschenken en moeder de vrouw losrukken van dat klote-instagram want er is voer in aantocht!

Triiiinnngggggg! Dat was de kookwekker, de Rösti is klaar, de worstjes zijn gaar(gestooft in de uien) : opdienen die hap, bloemkoolsalade als bijgerecht en zalige stoofpeertjes toe.

Man-o-man wat is me dat eten…

Lekker een jonge frisse chianti erbij, of een -niet primeur- beaujolais, ook goed. Of een Duitse Spätburgunder, heerlijk




Buon’ appetito! Dirk Kampstra, kok

Geen opmerkingen:

Een reactie posten