maandag 9 september 2019

slabonen, braadworst en aardappelen uit de oven

Slabonen, braadworst en aardappelen uit de oven


Manne, ook zo genoten van de zomer? Okee, 't was een beeetje warm maar in ieder geval droog en dus kon 't regenpak thuis gelaten worden, lekker toch?
Neen, dan nu! Hier is de temperatuur in één dag 15 graden onderuit gegaan en heeft Pluvius zich weer he-le-maal kunnen uitleven. Fijn.
Geen weer voor pizza, spaghetti met tomatensaus, eerder back to normal: Slabonen, vleesch en piepers!

Maar het leven is tè kort om je te beperken tot banaal eetgedrag dus we gaan van bovenstaand supertrio iets maken dat schreeuwt om meer haha!

Koken is niet moeilijk, het is slechts een kwestie van timing. Dus daar gaan we:

-In een klein pannetje met dikke bodem of anders op een sudderplaatje gooien we een gof olijfolie en een fijngehakte teen knoflook. Op 't moment dat die gaat sissen maken we een middelgrote ui schoon, snijden we die in kleine stukkies en gooien het bij de knoflook. Nu daalt de temperatuur in de pan en zal de knoflook niet verbranden want da's natuurlijk niet de bedoeling.
-We laten de boel de boel in 't pannetje, roeren het even om en gaan de slabonen (sperciebonen) ontdoen van hun voor en achterkantjes, effe checken of ze al draaderig zijn, de schoongemaakte bonen kieperen we in een pan met koud water. Zij we klaar met dit pondje bonen? Dan vissen we ze uit 't water en brengen we ze met aanhangend water in 't pannetje met de gefruitte uit plus knoflook. Deksel op de pan en 't vuur blijft laag.

-Nu steken we de oven aan -doen we net of 't reeds herfst is haha- zetten de thermostaat op 200 graden en gaan we de piepers jassen. De geschilde aardappelen snijden we aan blokjes en storten die uit op een siliconen taartbodem. We overgieten de dobbelsteentjes met olijfolie en kruiden af met zout.
Oven op temperatuur? Dan de schotel in het ding en kunnen we ons onledig maken met de rest van dit koningsmaal

(We checken even of de bonen nog lekker gaan en gieten er een borrelglaasje water bij als er te weinig water is losgelaten + een theelepel zout over de bonen om de smaak los te maken)

Nu gaan we los op de worsten. Uiteraard varkensbraadworsten want die zijn ècht veel lekkerder dan braadworsten van andere dieren. 
We hebben bij de Appie varkenswossies gekocht die bijna over tijd zijn. Ze zijn daarom vet afgeprijsd maar da's niet de enige reden dat wij ze kopen: Anders zouden ze worden weggetiefd en da's pas zonde dus slaan we Twee Vliegen in 1 Klap: Èn we zijn goed bezig voor 't milieu, èn we zijn goed bezig voor ons zelf. Mooi toch?

-In een klein koekkepannetje smelten we een klein klontje boter (margarine is karrevet) samen met een goffie olijfolie en leggen de braadwosse erbij. Effe 't vuur hoog zodat ze mooi bruin kleuren. Dan vuur laag en een flinke fijngehakte ui bij de worsten doen en gelijk de pan afsluiten met een goed passend deksel. Vuur lager maar niet op de waakvlam: vlam ter grootte van een erwt zoals in de Wannee eerste druk staat. Nu laat de ui vocht los en wordt de aangebraden worst langzaam gaar in de stoom en blijft de worst lekker sappig.
Dit proces duurt ongeveer een kwartier, en je zal zien dat ondertussen de aardappelen in de oven een leuk bruin korssie gekregen hebben. De oven kan nu uit, we checken de gestoofde bonen nog even door er eentje op te smikkelen (lekker hè), ook het vuur onder het pannetje met de worsten kan uit, nu gaan we de tafel dekken en de fles Blauwer Zweigelt van de Hema ontkurken. 
Die hebben we natuurlijk effe van te voren lekker gekoeld want hoewel 't buiten al weer aardig richting herfst gaat blijven we natuurlijk wel zo lang mogelijk in Zomerse Sferen :)   

Ten aanval!


Buon appetito, Dirk Kampstra, kok

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten