maandag 9 september 2019

Spaghetti met vleesvogelsaus

Spaghetti met vleesvogelsaus (Spaghetti con sugo dei uccelli di carne)


Het is me toch wat! Eigenlijk kan een weldenkend mens geen vlees meer eten, als je ziet hoeveel energie (en drinkwater) 't produceren van 1 kg vlees kost vergaat de lust je in het verorberen van een stuk dier. Maar ja, 't is zo lekker hè...
Om de schade enigszins te beperken zou je kunnen kiezen om biologisch vlees te kopen maar dat moet je wèl willen betalen. Niet dat dat nou zo duur is, ik bedoel, het kost gewoon wat een fatsoenlijk geproduceerd stuk vlees zou moeten kosten maar leuk is anders want wij willen ons geld natuurlijk aan heeeel andere dingen uitgeven haha!
Ik heb een geniaal plan ontwikkeld om tòch vlees te kunnen kopen (en eten) en tòch 't geweten enigszins in slaap te sussen + ook nog 's wat geld te besparen en dat doe ik zo: Ik loop als ik toch voor een boodschappie de supermarkt in moet linea directa naar de vleesmuur naar 't biologisch vlees gedeelde en kijk wat er afgeprijsd is: dat vlees zit dan tegen de uiterste verkoopdatum aan en wordt, mocht 't niet verkocht worden daarna weggesodemietert. Nou, da's helemáál zonde dus koop ik 't dan.
Voordelen: a) 't wordt in ieder geval niet weggegooid, b) zeker 35% korting op c) biologisch vlees dus van dieren die dolblij in de slachterij 't mes inrennen omdat ze na hun geweldig fijne leven graag wat terug willen doen voor ons soort mensen! 

Vleesvogels WTF

Ik ben alweer een jaartje of wat getrouwd met een buitenlandse vrouw die welliswaar een Nederlands paspoort heeft maar toch ècht Zwitserse is. Hoewel zij zeer goed Nederlands spreekt komt zij toch af & toe thuis met de meest bizarre (spreek)woorden. Zo had ze 't laatst over 'vleesvogels' die ik een week terug zou hebben gekocht. Vleesvogels dus en ik heb echt een paar dagen lopen piekeren waarover zij 't had. Blijkt ze 'Slavinken'  te bedoelen!
Lekker hoor: Een homp mild gekruid varkensgehakt gebardeerd met een lappie spek. Effe om en om bakken in de boter met een scheutje olie -tegen 't verbranden- daarna gaarstoven in wat water of wijn of whatever. Nou zitten er altijd 3 slavinken in 'n bakkie en wij zijn met z'n tweeën. Dus houden we er altijd eentje over en wat gaan we daarmee de volgende dag doen?

Spaghetti met vleesvogelsaus.

  • Rol 't lapje spek van de slavink en snijd 't aan reepjes, doe die in een braadpan. Ik heb laatst een gietaluminium braadpan met anti-aanbaklaag gekocht van 't merk Sola, echt een heel goed ding, ik gebruik die echt alle dagen dus kopen die pan! Pan op niet te hoog vuur, nu bak je heel zachtjes 't vet uit 't lapje spek. 
  • Ondertussen demonteer je de homp varkensgehakt, maak op de een of andere manier die aan kleine stukjes en bak dat ook langzaam uit. Effe met twee vorken uit elkaar rullen ofzo
  • Snij nu een teen knoflook aan stukjes, hop in de pan en doe 't zelfde met een ui.
  • Zet nu 't vuur iets hoger en blijf roeren. Snij nu een worteltje aan heel kleine stukjes alsmede een paar stengels bleekselderij. Ook dat gaat bij 't gehakt.
  • Kijk effe hoe vet 't is, 't moet allemaal lekker glimmen. Mocht 't te schraal zijn dan een klontje boter erbij. 
  • Nu een scheutje water, vuur op z'n laagst en 't deksel op de pan. Zie toe dat de groenten langzaam gaar worden, let op dat de boel niet meer gaat bakken.
  • Nu maken we een blikkie gepelde tomaten aan blokjes open. Gewoon tomatenblokjes, niet met een smaakje want daar betaal je 't dubbele voor en 't is niet te vreten. 
  • Als de groenten gaar zijn kunnen de tomatenblokjes met 't sap erbij. Dat gaan we langzaam inkoken met 't deksel schuin op de pan. Effe proeven of er zout bij moet, eventueel zwarte peper naar smaak. Het inkoken duurt ongeveer een half uurtje / drie kwartier
Nou ja, de rest weten we wel denk? Gewoon een pan spaghettie (of farfale, ook lekker!) al dente koken (en dat dus gewoon met 't deksel op de pan hè, dan kan 't vuur laag en wordt je keuken niet zo nat. Hoef je de muren niet na een paar jaar weer te sausen). De pasta afgieten en zo uit 't vergiet in de sauspan gieten. Even omroeren en Smullen Maarrrrr!!

Een eenvoudige salade toe, bijvoorbeeld van snijbiet of de gare groenten van gisteren met een scheut olijfolie en azijn erover, klaar.

Wijn? De Albert Heijn had laatst een zeer genietbare Macon voor nog geen tientje. Lekker en niet te zwaar, echt iets voor 't voorjaar!


Buon Apetito, Dirk Kampstra, kok.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten