maandag 9 september 2019

Snijbonen met zilvervliesrijst en groene linzen, torta di riso

Snijbonen met zilvervliesrijst en groene linzen (en een braadworstje).

Hoho! Niet gelijk afhaken bij 't woordje 'zilvervliesrijst'! Ik weet dat menig 50+ lezer van dit periodiek dit voedingsmiddel met afgrijzen bejegend maar geef 't dan tenminste nog één keer een kans ja! En voor de jonkies, zilvervliesrijst wordt 't nieuwe quinoa, wàt ik je bromsnor haha.

Enfin, ooit heb ik 's gesteld dat koken op zich niet moeilijk is, alleen dat de timing lastig kan zijn. Welnu, ik smijt er een andere stelling tegenaan: Koken op zich is niet moeilijk, dé uitdaging is 't zoeken naar smakelijke combi's. (+ natuurlijk timing, want als 't ene ingrediënt nog kliphard is en 't andere reeds tot snot gekookt zijn we niet goed bezig).

Wat ontdekte ik. Dat de combi snijbonen op z'n zwitsers Heel Erg Lekker is met zilvervliesrijst en groene linzen. Plus dat je de dag daarna ook nog 's iets Heel Erg Lekkers kan maken van de ressies maar daarover straks.


Snijbonen op z'n zwitsers:
Hoewel ze nu ècht niet van de kouwe grond komen liggen ze mooi wèl in  de schappen! We  gaan ze 'dünschten' oftewel smoren in hunnie eigen vocht. Als vochtstarter gebruike we ui maar we snipperen eerst een teen knoflook in een klein pannetje met dikke bodem in een laagje olijfolie (of klontje roomboter, ook lekker). Als de knoflook begint te sissen voegen we een zeer fijngesneden ui toe, effe omscheppen zodat de temperatuur in de pan omlaag gaat zodat de knoflook NIET gaat verbranden.
Razendsnel snijden we een pondje snijbonen in een PeDe snijbonenmolen (effe halen bij de kringloop of lenen van oma) en gooien we die bovenop de ui. Afgestreken theelepel zout toevoegen, een borrelglaasje water en de pan sluiten met een goed passend deksel. 
Vuur laag.

Zilvervliesrijst met groen linzen:
Niet voorgekookte zilvervliesrijst heeft dezelfde kooktijd als groene linzen, ongeveer 45 minuten. Komt dàt effe mooi uit! Kan dat mooi in 1 pannetje. Kook 150 gr. zilvervliesrijst en 150 gr.  groene linzen gaar in ruim water met een snufje zout en een draai aan de pepermolen, giet af en laat nog even 8 minuten staan, wordt ie mooi droog.

Check af & toe of  of de bonen wel genoeg vocht loslaten, voeg zonodig een borrelglaasje water toe.

Voor de vleeslustigen: Braad een braadworstje (NIET inprikken!) per persoon aan in roomboter. Voeg een grote zeer fijngesneden uit toe, sluit 't koekepannetje en zet 't vuur laag. Na een minuut of 10 zal je zien dat 't worstje (de worstjes) heerlijk gaargestoomd zijn door 't vocht dat de zachtgebakken ui heeft losgelaten 


Okidoki, alles opeten en genieten tezamen met een kloek glas wijn, er duiken de laatste tijd steeds meer genietbare wijnen op bij de H.E.M.A. en de usual suspects dus de keuze is reuze! Ik hield 't op een Dolcetto d'Alba 2015 van Pertinace maar da's eigen import dus dat telt niet.

Alles opeten zei u? Dat valt nog niet mee! Want die 300 gr. rijst en linzen kauw je met z'n tweetjes niet zomaar weg en da's nou nèt de bedoeling want de dag daarna gaan we van dat prakkie iets heel bijzonders maken!


Torta di riso integrale e lenticchie  

Ooit heb ik 's iets heel bijzonders gegeten in een trattoria ergens in the middle of nowhere  bij Castelnove Don Bosco, het was een taart gebakken van rijst met kaas in een cakevorm en met dit restje rijst met linzen heb ik iets gemaakt dat in de verte lijkt op dat wat ik toen gegeten heb.

Het lessie doen we in een siliconen bakvorm en mengen het met een flinke homp jongbelegen kaas aan stukjes. Daardoorheen roeren we drie eierdooiers, de eiwitten slaan we stijf met de mixer. 
We zetten de oven aan en voorverwarmen 'm voor op 175 graden;
De stijfgeslagen eiwit spatelen we door 't rijst/ linzen/ en kaas mengsel.
De siliconen bakvorm zetten we in de warme oven en we zetten een kookwekker op 20 minuten. Ondertussen dekken we de tafel, schenken de glazen vol met een lichte Pinot Noir en wachten op het verlossende belsignaal: Aan tafel!

Wàt een heerlijkheid allemaal weer! Lekker smikkkelen & smullen dat het een aard heeft, genieten van al het moois van moeder aarde. 
Het restje gedünste snijbonen van gisteren serveren we als atjar, lekker overgoten met wijnazijn. We schenkenken ons nog eens een glas wijn in en staren in de nacht...

Wàt een leven hebben we toch beste mensen.

Buon' appetito Dirk Kampstra, kok.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten