maandag 9 september 2019

Spaghetti met kippelever

Mannebroeders! En zusters natuurlijk hè, vandaag gaan we lekker aan het orgaanvlees en de restjes van gister opmaken.

Restjes opmaken, prakkies eten, lessies opbakken of anderzijds recyclen, het lijkt wel niet meer te gebeuren tegenwoordig als ik de kranten er op nasla... Wat een gemiddeld huishouden in Nederland allemaal wel niet wegsodemietert aan eten is werkelijk bij de spinnen af, daar kan een heel dorp in de derde wereld een jaar van bikken! 
Niet alleen is 't onwenselijk om zo met eten om te gaan, ook is 't gewoon zonde van 't geld om alles wat we overhouden van vandaag morgen de Kliko in te mieteren, zeker als we bedenken wat voor heerlijks we er wel niet van hadden kunnen maken! 
Stel, vanavond hebben we bloemkool gegeten, gewoon zoals Morinisti dat plachten te doen: Snij de bloemkool door de helft, leg de ene helft op een plat bord, trek er een plastic zakkie (liefst een tweedehansie) overheen en leg dat onderin de ijskast (blijft echt wel een dag of wat goed hoor op die manier), van de andere helft snijden we de roosjes van de stronk, de stronkies van de roosjes kerven we in, de stronk snijden we aan dobbelsteentjes en de bladeren aan reepjes. Als 't water kookt mieteren we de kool erin, wachten twee of drie minuten en daarna gaan de penne rigate erbij alsmede een handje zout. Deksel op de pan als de boel weer aan de kook is, kookwekker op 10 minuten en ondertussen flessen Barbere Spaccapietra open rukken en de tafel dekken. Als de kookwekker is afgegaan effe de pasta proeven of die al goed is, ja? Afgieten en opdienen overgoten met een prima kwaliteit olijfolie en grofgemalen gedroogde spaanse pepers. Smullen maar!

Zal je altijd zien dat je overhoud! Geen punt, dat komt prima van pas daags daarna :)


Spaghetti met kippelever.

Lever is een orgaan dat bijzonder smakelijk is en makkelijk te bereiden, zeker kippelever omdat die lekker handzaam is, niet zoals een kalfslever die gelijk je hele aanrecht in bezit neemt na aanschaf haha!

Kippelever dus, reken per persoon iets van anderhalf ons. 

*Was de kippelevertjes onder een lopende kraan in 't vergiet, vis de zeentjes en bloederige stukjes uit de massa en laat 't uitlekken. 

*Zet een pan water op voor spaghetti, als 't water kookt laat je ongeveer een ons spaghetti per persoon in de ziedende watermassa zakken + een handje zout. Sluit de pan als de pasta in 't water is en zet 't vuur lager. Zet de wekker op 10 minuten als je een goede kwaliteit spaghetti hebt; staat op 't pakkie hoe lang 't ongeveer koken moet. Roer af en toe door 

*Zet nu een pan met een dikke bodem op een klein pitje zodat die langzaam warm kan worden, doe onderin de pan een royale scheut olijfolie.

*Snij de kippelevers aan niet al te kleine stukjes, niet fijnhakken dus!

*Hou de spaghetti in de gate, als ze richting al dente gaat (dan kan je 't net aan doormidden bijten) gaan we de kippelever al omscheppend bakken op hoog vuur

*Als de spaghetti gaar is gieten we 't af in 't vergiet en kieperen we zo snel mogelijk de spaghetti met aanhangend water bij de gebakken levertjes. 't Aanhangende water heeft nog wat zetmeel aan zich hangen dat een beetje bindend werkt. Schep de boel om en serveer direct!

*In het bord nog effe een fijne scheut prima kwaliteit olijfolie over de spaghetti en afkruiden met gemalen gedroogde spaanse peper.

Ook hier weer royaal ingeschonken glazen met Barbera van Spaccapietra!


Okee, smullen maar weer maar wat nou met dat lessie van bloemkool van gisteren?

Welnu, dat gaan we koud (jazeker!) serveren als salade voor na de kippeleverspaghetti en wel als volgt: zo uit de ijskast uitserveren overgoten met wijnazijn (zure, dus niet van die zoete nep-Balsamico supermarktshit) en olijfolie. Werkelijk superlekker!
En 't mooie is, dat werkt dus ook met een restje slabonen, rode kool, spitskool, snijbonen, aardappelen etc. etc.
Kortom: 

Weggooien is zonde, gun ook je eten een tweede ronde!

Buon appetito, Dirk Kampstra, kok.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten