maandag 9 september 2019

Uien jam en braadworst

Braadworsten. Broodje Wost

Goed nieuws, slecht nieuws.

Eerst 't goeie nieuws: Het onderstaande stukkie gaat over braadworsten. Dan 't slechte nieuws, voor vegetariers is er niet veel aan deze Maniaco del Morini...
Maar om 't goed te maken, onderaan 't stukkie over braadworsten zal ik de vegetariers onder ons tòch nog tegemoet komen want anders is 't flauw.

Er zijn in dit land grofweg twee soorten braadworsten te koop: Varkensbraadworsten en runderbraadworsten. Lams, schaap en geitenvleesbraadworsten dan wel braadworsten van gevogelte zijn mij onbekend maar dat zegt niks, 't zou zomaar kunnen dat ze er wèl zijn: Lamsvleeshamburgers bijvoorbeeld ben ik reeds tegengekomen en geloof 't of geloof 't niet, ze waren prima te eten :)

Terug naar waar we waren, varkens en runderbraadworsten. Het is een misvatting dat runderbraadworsten minder vet zijn dan varkensbraadworsten. Het vetpercentage van varkens dan wel rundervlees in braadworsten is wettelijk geregeld en loopt niet veel uiteen; het voornaamste verschil tussen runder en varkensbraadworst is het mondgevoel en de smaak. Omdat rundervlees veel 'droger' aanvoelt smaakt varkensvlees veel sappiger (bij een vergelijkbaar vetpercentage: mind you!). En daarom vinden wij hier in 020 varkensbraadworsten veeeeeel lekkerder maar als de runderbraadworsten in de aanbieding zijn slaan wij natuurlijk direct toe en hoe! Om deze braadworsten nog enigszins eetbaar te serveren  passen we een truuk toe:

Broodje wos.

-twee braadworsten
-twee uien
-klontje boter

In een pannetje met een antiaanbaklaag smelten we een klontje boter.  Als 't boter gesmolten is zetten we 't vuur iets hoger en bakken we de braadworsten rondom bruin, af en toe omdraaien dus!
Ondertussen schillen we een grote ui en snijden we die aan kleine stukkies.
Als de worst een paar keer is gekeerd gooien we de gesneden ui bij de worst, het vuur zo laag mogelijk en doen we een zeer goed passend deksel op 't bakpannetje: De ui zal nu langzaam gaar stoven in 't vet dat de worst heeft afgescheiden, 't vocht dat bij 't stoven loskomt zal de worst langzaam doen garen. Win Win dus :-)

Tijd zat om een paar ferme stukken brood af te snijden, die in te smeren met mayonaisse en de radio af te stemmen op een zender die ons niet subiet een hartinfarct bezorgt.

Als de ui gaar is is de worst ook lekker sappig gaargestoofd en kunnen we opdienen: Handen wassen en smullen maar!  Eventueen een glas wijn erbij, niet te gek, gewoon een Gamay wijn, Beaujolais of zoiets, niet te zwaar voor onder de middag in de werkplaats of een Oostenrijkse Blauer Zweigelt, altijd goed mits lichtgekoeld.


Dan zoals beloofd nog een receptje voor de vegetariers onder ons. En niet alleen voor vegetariers, òòk voor liefhebbers van verse kaas in het algemeen!

In een alleraardigst Frans kookboek kwamen wij een recept tegen van uiënjam, een wellicht wat merkwaardig aandoend voedigsmiddel dat evenwel ongelofelijk lekker blijkt te zijn + ook nog 's eenvoudig te maken!


We snijden een halve kilo rode uien aan ringen, en stoven die in een flinke klont boter tot ze verkleuren. Dan voegen we een eetlepel honing toe alsmede een flinke scheut balsamico azijn. Geen èchte natuurlijk (want die is niet te betalen) maar balsamico azijn uit de supermarkt. Gewone rode wijn azijn met een ferme schep suiker gaat ook maar dat smaakt toch net weer effe anders.

Al roerend zien we toe dat de uien een soort van saus worden, dat gebeurt na ongeveer een minuutje of 20 roeren: dat is hét moment om de massa in een zeer goed schoongemaakt jampotje te scheppen.
Deksel erop en langzaam af laten koelen.

Serveer deze uienjam bij verse kaas of fèta als nagerecht. Alsof een engeltje over uw tong fietst...


Buon Appetito, Dirk Kampstra, kok


Geen opmerkingen:

Een reactie posten