maandag 9 september 2019

Gehaktballen

Cari Amici!

En, hoe staat ‘t met de crisis, wil ‘t al een beetje wennen? Nou, hier hebben we nergens last van. Alle dagen eten op tafel, een glas wijn, genoeg afleiding op de buis of op ‘t internet, wat wil een mens nog meer!
Op vacantie gaan we niet, nergens voor nodig, we hebben alles in ‘t buitenland al gezien, nu is Nederland aan de beurt.
Als ‘t knap weer is pakken we ‘s middags, als de ergste hitte er van af is en ‘t strand al weer een beetje aan ‘t leeglopen is de trein naar Zandvoort. Niks geen last van files, gewapend met een thermosfles gekoelde wijn, tupperware vol hapjes, een stuk paardenworst en brood gaan we heerlijk low budget genieten van de zonsondergang.
En als ‘t wat minder knap is dan blijven we thuis en gaan we lekker kokkerellen!

Aan de hand van de groente en fuitkalender (http://www.milieucentraal.nl/Domeinen/Algemeen/Files/HTML/groentefruitkalender.html) kiezen we lukraak wat ingredienten uit die zich in klimaatklasse A of B bevinden. Altijd wel wat lekkers te vinden: Bloemkool, broccoli, artisjok, je kunt ‘t zo gek niet bedenken of ‘t is er wel. Niet alleen beperken we de keuze tot de bovenstaande klassen omdat ‘t zo goed voor ‘t milieu is, maar ook omdat die ‘t goedkoopst is + ‘t smakelijkste op dat moment. Win win ahw!
Als primo piatto maken we bijvoorbeeld spaghetti met geroerbakte courgettes. Altijd lekker en makkelijk te maken: Kook de spaghetti in een pan water waar je een sauteerpan o.i.d bovenop zet; kan die alvast heet worden. Als de pasta met moeit is door te bijten roerbakken we de aan dunne schijfjes gesneden –gaat heel goed met een kaasschaaf- courgette in olijfolie. Tegen de tijd dat de spaghetti al dente is is de courgette glazig en kunnen we de pasta afgieten. Die kiepen we zo snel mogelijk mèt ‘t zetmeelrijke aanhangende water in de sauteerpan met de courgette. Effe omschudden, scheut eerste klas olijfolie eroverheen + grofgemalen gedroogde spaanse peper en smullen maar!

Hoewel ik geen enkel probleem heb om de maaltijd vegetarisch te houden is af en toe een stukkie vlees best lekker. Maar vlees is aan de prijs, en zo hoort ‘t ook want als je erbij stilstaat wat ‘t kost vóór die kilo biefstuk in de winkel ligt…… Daarom kopen we gehakt. Half om half want dat is de goedkoopste variant en tegelijkertijd een van de lekkerste.
Omdat we graag een sappige bal gehakt willen eten die naar vlees smaakt en niet naar 1001 kruiden en andere smaakjes maken we de gehaktballen op traditionele wijze:
Meng 400 gram HoH gehakt met 60 gram paneermeel, 150 (!)cc. melk, 1 ei en zwarte peper en zout naar smaak.
Dit is genoeg voor 8 ballen.. Braad ze aan in een mengsel van olijfolie en margarine. Als de ballen bruin zijn giet dan een half kopje water in de braadpan, deksel erop en 20 min. zachtjes laten stoven. 
Onwijs lekker met geroerbakte paksoi of witlof.
Het zal even wennen zijn die 150 cc melk want dat maakt de ballenproductie er niet makkelijker op maar als je ze eenmaal geproefd hebt dan wil je nooit meer andere ballen!
Mochten de eieren op zijn dan geen man overboord: zonder ‘t ei lukt ‘t ook.

Deze ballen blijven wel enige dagen goed en da’s maar goed ook want we gaan de volgende dag iets met ‘t vet en de vleesjus doen…..
Als de pan is afgekoeld dan stolt ‘t vet mooi bovenop de vleesjus. De volgende dag scheppen we wat van dat vet van de jus af en gebruiken dat om een fijngehakte ui, ‘n stuk fijngesneden wortel en  bleekselderij aan te gaan zetten. Jullie raden het al: hier is een soep of risotto in de maak!
Ja hoor, als de groenten zijn aangezet gieten we voorzichtig de jus onder het vet vandaan bij de groenten, vullen de rest van de pan met water, voegen zout naar smaak toe en brengen ‘t geheel langzaam aan de kook: Een perfecte vleesbouillon! Dè ideale basis voor een romige risotto met peultjes of een heerlijke groentensoep.
De overgebleven gehaktballen eten we op als broodbeleg (superlekker) of serveren we warm  bij de volgende maaltijd: twee minuten in de magnetron op vol gas is genoeg.

Wat drinken we erbij?

Heeeeel voorzichtig kan je hier & daar kennismaken met ‘t nieuwst fenomeen uit de Wondere Wereld die Wijn heet: de Bag in Box. 5 liter doosjes met een kraantje en een zak in binnen. Je schenkt een glas uit en de wijnzak wordt langzaak kleiner; er komt geen lucht binnen dus de wijn blijft zeker een maand goed…..
Jammer genoeg zijn de meeste BiB’s gevuld met derderangs tafelwijn maar bij wijnhandel Vleck in Amsterdam  proefde ik al een zeer genietbare. Ik geloof €22,- voor 5 l. komt overeen met effe ruim 3,50 euro de fles!

Crisis? Hoezo crisis?



Buon appetito, Dirk Kampstra, kok.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten