maandag 9 september 2019

Spaghetti al sugo con finocchio

Spaghetti met tomaten-venkelsaus


Hoewel ik een ENORM fan ben van recycling, zo doe ik de was van 't werkgoed in 't weekend met 't gerecyclede spoelwater van de witte was, vind ik het recyclen van recepten eigenlijk not done.
Maar, de uitzondering bevestigd de regel nietwaar, deze keer ga ik tòch een recept recyclen hoewel ik er niet helemaal zeker van ben of ik dat wel daadwerkelijk doe. Ik denk nl. van niet maar misschien ook weer wel.

Ik kan me herinneren dat ik hier ooit eens een tweetal recepten heb gegeven over 't verwerken van venkel in een pastasaus: eentje mèt en eentje zonder pancetta met een heel geblabla over 't verschil in smaakpallet bij wel of niet gebruik van pancetta in een pastasaus met tomaten en venkel. Raaaaazend interessant tot ik door had dat in de provincie nauwelijks pancetta te vinden is dus waar gáát het over?  Het is als een uitgebreid testrapport over lasapperaten die uitsluitend kunnen excellereren  op krachtstroom voor lezers die over 't algemeen moeten stellen met 220 volt.
Vandaar dus hier een recept dat iedereen kan nakoken, niet alleen de grachtengordeldieren onder ons!


Spaghetti al sugo con finocchio

In iedere plattelandssuper vind je wel een bakkie voorgesneden spekblokkies voor in de zuurkool, en anders kan de plaatselijke vleeshouwer dat wel voor je verzorgen. Dat spek is niet gerookt en da's juist goed, die blokkies gaan we gebruiken.

Doe de inhoud van dat bakkie in een pan met een dikke bodem en zet die op een klein vuurtje; zo wordt de inhoud van dat pannetje langzaam verwarmd en kan langzaam 't vet uit 't spek vloeibaar worden (uitsmelten) en kunnen we dat vet, dat ook heel veel smaak in zich heeft, lekker gaan gebruiken ter meerdere eer & glorie van 't eindresultaat.

In 't uitgesmoltene vet fruiten we een fijngehakt teentje knoflook, tesamen met een verkruimeld gedroogd spaans pepertje. Geen spaanse peper in da house? Geen probleem, doen we 't voorlopig even zonder.

Ondertussen snijden we een venkel aan stukkies. Venkel is in Nederland 't hele jaar leverbaar, een heerlijke groente om zowel rauw als gekookt als gestoofd of als onderdeel in een tomatensaus te eten, supergezond bovendien!
De gesneden venkel gooien we bij de spek/knoflook als de knoflook een beetje begint te kleuren. 
Omdat de temperatuur in de pan iets zal zakken zetten we even 't vuur wat hoger maar zodra 't weer begint te sissen gaat de vlam weer laag en blijven we de groentes in de pan met spekblokkies regelmatig omscheppen tot  ook de venkel glazig begint te zien.
Nu gooien we een blikkie tomatenblokkies* + een klein blikje tomatenpuree bij de venkel. Vuur even hoog, roeren en als de kook erover heen is vuur laag en deksel op de pan. Na 10 minuten sudderen kan de deksel weer van de pan en gaan we de saus langzaam inkoken.

Ondertussen zetten we een pan water op om de spaghetti (of korte pasta, bijvoorbeeld farfale, spirali of penne rigate) in te koken. Kook pasta altijd met deksel óp de pan, dat scheelt je echt bakken met euro's op jaarbasis op je energierekening. Kan je dat geld weer fijn spenderen aan andere leuke dingen  :-)
Als dit water kookt, check even de saus. Roer effe om en proef. Voeg zonodig wat zout toe maar pas op, spek is vaak gezouten dus 't is meestal wel zout genoeg. Bij gebrek aan spaanse pepertjes kan je ook een mespunt sambal oelek bij de saus doen. 't Is de bedoeling dat 't een beetje pittig is!

Doe per persoon 75gr. pasta in 't water en een handje zout, vuur hoog, blijf roeren tot de kook weer over 't water is en sluit de pan met een deksel en zet 't vuur weer laag: heus, 't is onzin om pasta op hoog vuur gaar (okee, 'al dente' ) te koken; heter dan 100 graden wordt 't toch niet.
Zet een kookwekker op 10 minuten en roer af & toe door.

Ruk nu een fles Barbera open. Appie Heijn heeft tegenwoordig prima Barbera d' Asti dus er is geen reden om dat niet te doen!

Als de wekker gaat, proef effe of de pasta goed is. Zo ja, giet af en giet de pasta zó in de pan met de venkel/tomatensaus. Roer om en dien op.


Serveer zo heet mogelijk. Schenk de glazen halfvol en geniet van een tijdloos recept dat zomer en winter, herfst en lente gereproduceerd kan worden ten tijde van totaal gebrek aan culinaire inspiratie


Buon' appetito! Dirk Kampstra, kok



  *in de supermarkt kan je normaliter twee soorten tomaten in blik kopen: Pomodori pellati (gepelde tomaten in tomatensap) en tomatenblokjes in tomatensap. Ik heb ontdekt dat je de lekkerste tomatensausen maakt met tomatenblokjes in tomatensap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten